MEDICIN - startsida
 Allergi, inflammation, skelett
 Beroende
 Cancer
 Egenvård
 Foster & barn
 Genetik
 Gynekologi & andrologi
 Hjärta & cirkulation
 Infektioner
 Luftvägar
 Matsmältning & nutrition
 Nervsystem & psykiatri
 Sjukvård & samhälle
 Urinvägar
 Ämnesomsättning & hormoner
 Ögon, öron, näsa, hals
 Bevaka vårdjobb
 HÄLSA - startsida
 Mat & dryck
 Föräldrar & barn
 Sex & relationer
 Njutning & skönhet
 Själ & psyke
 Träning & idrott
 Tandvård
ARTIKELARKIV
 En översikt...
 De 50 senaste
HÄLSA » Sex och relationer
Sex med djur
Tabubelagt i bibeln
Sexuella fantasier om handlingar med djur är de mest tabubelagda. Bibeln har sin fördömande formulering i orden från tredje Mosebok: Om någon kvinna kommer vid något djur och beblandar sig därmed, så skall du dräpa både kvinnan och djuret. Var och en som beblandar sig med något djur skall straffas med döden.

Som sexuell fantasi
Jag blev änka för några år sedan och eftersom jag lever ensam utanför stan kände jag mig rädd. Jag köpte en golden retriever som sällskap och som vakthund. Hunden är enormt tillgiven och vill vara hos mig jämt. Jag har haft sånt sällskap av honom att jag låtit honom sova i min säng. När jag har varit ledsen och tänkt på min döde man har hunden slickat mig i ansiktet och puffat med nosen och på alla sätt visat sitt deltagande. Nu har jag börjat få sexuella fantasier om hunden. Jag har inta gjort något i verkligheten, men fantiserar om att han slickar och tillfredsställer mig. Det blir allt starkare och påträngande. Jag drömde en gång att jag hade sex med hunden och vaknade av en orgasm. Jag skäms för det här och undrar ibland om ja borde göra mig av med hunden. Men det skulle vara som ett andra dödsfall. Jag älskar honom verkligen, och han mig. Så formulerade en kvinna sin sexuella fantasi i vår undersökning om kvinnors sexuella fantasier från 1992.

Ej ovanligt på landbygden
Sexuellt umgänge med djur kallas tidelag eller sodomi. Det var fram till år 1944 straffbart enligt svensk lag. Alfred Kinsey, professor i zoologi i USA fann i sina undersökningar om mäns och kvinnors sexuella beteenden på 1940- och l950- talen att 14% av männen och 4 % av kvinnorna i materialet hade erfarenhet av sex med djur. Det var främst sällskapsdjur som stod för den sexuella tillfredsställelsen. I vissa amerikanska lantbruksdistrikt kunde ända upp till 50% av männen ha upplevt sexuell stimulering och även utlösning i kontakten med i synnerhet kor.

Pallkarl i Sverige
I ett land som Sverige med stor glesbygd kan isoleringen innebära att män söker denna form av sexuell aktivitet. Här finns säkert ett inte ringa mörkertal. Ett gammalt uttryck för dessa män, främst ladugårdsarbetare, är pallkarl eller pallgubbe. För att nå upp till kon blev mannen tvungen att stå på en pall, därav uttrycket pallkarl.

Patientfall
En medelålders man sökte mig för svår ångest. Han berättade att han under tonåren upplevt något fasansfullt, som han hade försökt glömma i hela sitt liv men som ständigt fanns i hans tankar. Han kom från övre Norrland, där hans farföräldrar hade en bondgård. Numera bodde han i Stockholm och arbetade inom vården.

Under terapin vred han sig i ångest och stönade fram sitt brott. Han hade som 17-åring vid några enstaka tillfällen haft könsumgänge med en av farfaderns kor. På kvällen, då ingen såg honom, gick han till korna i ladugården.

Som vuxen hade han knappast kunnat besöka sina släktingar i Norrland, eftersom han alltid haft en känsla av att det har synts på honom vad han har gjort. Till slut blev ångesten så svår att han inte vågade åka utanför Stockholm, eftersom hans oro ökade för varje gång han såg en ko t.ex. från kupéfönstret på tåget.

Han fortsatte sin terapi hos mig regelbundet under ett års tid och blev gradvis bättre. I terapin rekommenderade jag honom bl.a. att skaffa en kamera och fotografera kor. Dessa foton har han dels i terapin och dels ensam kunnat titta på och därmed fått tillfälle att bearbeta de känslor som uppstått. I slutet av behandlingen kunde han obehindrat se på fotografierna utan att beröras illa. Det tycks som om han helt befriats från sina skuldkänslor över denna befläckade handling. Han har också besökt sina norrländska släktingar och kunnat skratta med dem - något som han inte kunnat på flera år.


Maj-Briht Bergström-Walan
Leg. psykolog, sexolog
Leg. barnmorska, Med.Dr.

Av Maj-Briht Bergström-Walan   Källa: Medical Link Datum: 00-12-18

Utskriftsformat Tipsa en vän!
<< < 792 > >>
Relaterade artiklar
Samhällets inställning har liten betydelse för valet av sexpartner
Spelets regler - en studie av krograggandets oskrivna regler
Risker
Gifta personer
Kartläggning blottning
Annonser
Kontakta oss
 © Medical Link · All Rights reserved Medical Link 3W AB · Citera oss gärna men ange källan